osteoporoosilääkkeiden: luunmurtumariskin ongelmia leuassa, reiden?

Tietyntyyppiset osteoporoosilääkkeiden on liitetty suurentunut riski kaksi harvinaisia, mutta vakavia ongelmia – leuan osteonekroosi ja epätavallinen tyyppi murtuma ylemmässä reisiluun (reisiluu).

Leuan osteonekroosi kehittyy, kun leukaluu ei parantua jälkeen lieviä vammoja, kuten saada hammas vedetty. Uhkaavasta epätyypillinen reisiluun murtuma voi aiheuttaa kipua reiteen tai nivusiin, joka alkaa hienovaraisesti ja vähitellen pahenee. Joskus kehittää molemmissa jaloissa kerralla. Hoitamattomana täydellinen murtuma reisiluun vaativat leikkaus voi esiintyä jopa normaali kantavissa.

Bisfosfonaatit – kuten alendronaatti (Fosamax, Binosto), risedronaatti (Actonel, Atelvia), ibandronaatti (Boniva) ja tsoledronihappo (Reclast, Zometa) – ja denosumabi (Prolia, Xgeva) on liitetty leuan osteonekroosi ja epätyypilliset reisiluun murtumat .

Riski näyttää lisääntyvän, kuinka kauan lääkkeet otetaan.

Lisäksi osteoporoosin hoitoon, bisfosfonaatit ja denosumab käytetään myös hoitoon syöpä on levinnyt luuhun. Riski leuan osteonekroosin on paljon suurempi ihmiset ottavat suurempia annoksia näitä lääkkeitä syövän hoitoon kuin se on ihmisille, jotka ovat yksinkertaisesti osteoporoosin hoitoon.

Kanssa

käydä lääkärin